Składniki:
- ½ Toczonego z czarnuszką
- 2 buraki
- garść rukoli (lub młodego szpinaku, roszponki)
- garść świeżych malin (sprawdzi się też owoc granatu, cząstki pomarańczy lub jeżyny)
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kremu z octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180*C. Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i piecz do miękkości ok. 60 minut.
Po ostygnięciu obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża lub mandoliny. Jeżeli nie masz czasu, możesz wykorzystać kupne, wcześniej ugotowane buraki.
Wymieszaj składniki na sos.
W osobnej miseczce wymieszaj pokrojone kawałki buraków z 3/4 ilości sosu, tak aby lekko się zamarynowały.
Na dużym talerzu ułóż buraki, a dookoła buraków rozłóż rukolę.
Na buraki połóż kawałki Toczonego z czarnuszką i świeże maliny lub inne owoce. Polej carpaccio resztką przygotowanego sosu i posyp ziarenkami czarnuszki.