Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches.
Składniki:
- 20 g białej cebuli
- 30 g czerstwego chleba
- 50 g pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 250 g pieczarek
- 100 g Smarowańca Kremowego od Wege Sióstr
- 1-2 łyżek sosu sojowego
- 1/2-1 łyżki octu czarnego (alt. octu balsamicznego)
- czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Następnie przełóż je do kielicha blendera wraz z czerstwym chlebem i cebulą. Blenduj aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
Na oleju przesmaż pokrojone pieczarki. Posól i smaż aż będą złocistobrązowe. Gorące pieczarki przełóż do blendera i zmiksuj z resztą składników.
Blenduj aż uzyskasz kremową konsystencję.
Gotowe!