SKŁADNIKI
Ciasto:
✦ 200 g mąki pszennej
✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe)
✦ 150 g Osełki z nerkowców
Nadzienie:
✦ powidło śliwkowe lub gęsty, dowolny dżem, idealnie pasuje pomarańczowy.
PRZYGOTOWANIE
Zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Piekarnik włącz na 180 stopni. Przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Na stolnicy lub blacie posiekaj wszystkie składniki dużym nożem aby się połączyły, po czym szybko zagnieć, lekko podsypując mąką.
Staraj się nie ogrzać ciasta dłońmi, dlatego szybkie działanie jest ważne.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 4 mm, pamiętając o podsypywaniu mąką. Potnij wzdłuż na pasy o szerokości 5 cm, a następnie ukosem na romby.
Na środek każdego rombu, nakładaj po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub gęstego dżemu pomarańczowego, sklejaj boki, najpierw jeden lekko dociskając, a potem drugi w przeciwnym kierunku, delikatnie zlepiając całość.
Układaj na blaszkach z lekkim odstępem. Piecz około 20 min, powinny się lekko przyrumienić .
Po lekkim ostudzeniu przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem 🌨
Przepis autorstwa Grażyny Betlej-Furman, właścicielki wege gospodarstwa agroturystycznego Swystowy Sad