Toczony ze szczypiorkiem

Długo pieczony seler z Toczonym ze szczypiorkiem

Długo pieczony seler z Toczonym ze szczypiorkiem

Porcja dla 4 osób:

  • 2 bulwy długo pieczonego selera
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól w płatkach
Sos szczypiorkowy:
  • 200-300 ml mleka kokosowego albo innego niesłodzonego mleka roślinnego (sojowego albo owsianego)
  • 75 g roślinnego serka Toczony z nerkowców ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub klasycznej
  • ½ łyżeczki średnio ostrego curry w proszku
  • 2 łyżeczki kaparów lilipucich
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 st. C (grzanie góra i dół).

Seler wyszoruj, odetnij drobne poskręcane korzenie, a jeśli jest wyjątkowo ubrudzony w ziemi cienko obierz warzywo. Cały seler nakłuj dookoła małym nożykiem, wysmaruj oliwą z solą i ułóż w naczyniu do zapiekania, na tyle dużym, by zmieściło seler. Przykryj naczynie pokrywką i piecz seler 2-3 godziny do miękkości. Obracaj warzywo co 30 – 40 minut w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz tak dużego naczynia, które pomieści seler, zawiń bulwę w papier do pieczenia. Upieczony seler ma być bardzo miękki i kremowy. Sprawdzisz to wbijając widelec albo patyczek do szaszłyków. Wystudź warzywo. Upieczony w całości seler możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Tuż przed przyrządzeniem steków, pokrój upieczone bulwy na plastry grubości 3 cm, czyli selerowe „steki”. Piekarnik rozgrzej do 250 st. C najlepiej z włączoną funkcją grill. Na blasze ułóż plastry selera i posmaruj je mieszanką syropu klonowego i oliwy. Tuż przed wsunięciem do piekarnika posyp solą. Zapiekaj 8-12 minut, aż wierzch i brzegi selera lekko się przyrumienią.

Kiedy seler się zapieka, przygotuj sos. W rondelku podgrzej 200 ml mleka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę Toczony z nerkowców ze szczypiorkiem, musztardę, curry i kapary. Mieszaj tylko do połączenia składników. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw sos dodając więcej curry i świeżo mielonego pieprzu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolej więcej mleka.

Selerowe steki podawaj z sosem szczypiorkowym z curry i prostą surówką z drobno poszatkowanego kopru włoskiego z sokiem z cytryny i oliwą.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikRoślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

Roślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

SKŁADNIKI: (na ok. 18-20 sztuk) Oponki: 400 g Smarowańca Kremowego na Sernik Wege Siostry 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu 100 g roślinnej śmietany 18% 300 g mąki p...

Kremowy na sernikRoślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

Roślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

SKŁADNIKI na dwa deserki: - 260 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (2 małe opakowania lub użyj części Kremowego na sernik)- 60 g cukru pudru (lub więcej jeśli wolisz słodsze desery)-...

Kremowy na sernikMałe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Małe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Składniki na ok. 15 małych pączków: 150g Smarowańca Kremowego klasycznego  80 ml napoju roślinnego, np sojowego 50 g cukru sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny 150g mąki 1,5 łyże...