Składniki na ok. 15 małych pączków:
- 150g Smarowańca Kremowego klasycznego
- 80 ml napoju roślinnego, np sojowego
- 50 g cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 150g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do obtoczenia drobny cukier wymieszany ze skórką z pomarańczy
Wymieszaj serek z cukrem, zestem z cytrusów i mlekiem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto konsjtencją powinno przypominać gęstsze ciasto na racuchy.
W niedużej miseczce wymieszaj cukier ze skórką pomarańczy.
Rozgrzej ok 3/4 szklanki oleju w rondelku, sprawdź czy jest rozgrzany wrzucając mały kawałek ciasta - powinno zaskwierczeć. Za pomocą dwóch łyżek nabieraj małe porcje ciasta i wrzucaj prosto do gorącego oleju. Smaż na złoto z obu stron a gorące wkładaj prosto do miseczki z cukrem.
Można jeść na ciepło ale świetnie się przechowują i będą dobre też na drugi i trzeci dzień :-)
Przepis i zdjęcie autorstwa Dominiki Targosz https://www.instagram.com/domtargosz/