- 400 g Smarowańca Kremowego na Sernik Wege Siostry
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki octu
- 100 g roślinnej śmietany 18%
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru pudru
- 20 ml soku z cytryny
- 50 g pasty pistacjowej 100%
- ok. 40 ml napoju roślinnego
- odrobina matchy (dla koloru)
- 1,5 litra oleju rzepakowego
- 80 g obranych pistacji
Oponki: wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć rękami na jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1 cm, podsypując wałek dodatkową mąką. Wykrój koła o średnicy około 8 cm (np. rantem lub szklanką). W każdym kole zrób mniejszą dziurkę. Oponki smaż w na rozgrzanym oleju (175 st.C) z obu stron do ładnego złocistego koloru. Wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Oponki zamocz w pistacjowym lukrze, udekoruj odstawionym białym lukrem i posyp drobno zmiksowanymi pistacjami. Zajadaj, póki słodkości świeże.
Smacznego!
___
Przepis powstał we współpracy z Justyną Dragan 👩🏻🍳