Kremowy na sernik

Kremowy sernik dyniowy z kremem ciasteczkowym - bez laktozy, roślinny

Kremowy sernik dyniowy z kremem ciasteczkowym - bez laktozy, roślinny
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21 cm:
Masa:
• 400 g pulpy dyniowej (kupnej lub domowej)
• 1 kostka tofu naturalnego
• 140 g cukru pudru
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 1,5 płaskiej łyżeczki przyprawy pumpkin spice (lub miks sproszkowanego cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatałowej)
• 1 laska wanilii (ziarenka) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód:
• 150 g ciasteczek lub korzennych
• 70 g roślinnej alternatywy dla masła
• 1 łyżka syropu klonowego
• szczypta soli
Na górę ciasta:
• słoiczek kremu ciasteczkowego 
• kilka ciasteczek do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnij na pył. Rozpuść roślinną Osełkę, dodaj sól i
syrop klonowy. Wlej do ciasteczek, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem
tortownicy. Wyrównaj i ugnieć na dnie.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Tofu zblenduj ręcznie z pulpą dyniową na kremową
pastę.
Smarowaniec Kremowy i pozostałe składniki na masę przełóż do miski (cukier puder przesiej przez sitko). Wymieszaj dokładnie na gładki krem.
Uwaga: polecamy użyć trzepaczki, by nadmiernie nie napowietrzyć masy. Masę wylej na spód i wyrównaj.
Wsuń tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut.
Sernik wystudź i przełóż na noc do lodówki.
Słoiczek masy ciasteczkowej włóż na kilka minut do gorącej wody, by stał się płynny. Polej wierz ciasta i udekoruj ciasteczkami.
Smacznego!
roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...