Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 szklanka napoju roślinnego (+ 2 łyżki do posmarowania przed pieczeniem)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
nadzienie:
- 1 Toczony z nerkowców z żurawiną
- 250 g pieczarek
- 300 g dyni
- 5-6 szalotek
- 1 garść orzechów pekan
- 1 garść suszonej żurawiny
marynata:
- 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- szczypta soli
- listki z kilku gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Napój roślinny lekko podgrzej. Gdy będzie ciepły, rozpuść w nim cukier i suszone drożdże.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz napój roślinny z dodatkami. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej jeszcze oliwę z oliwek i zagnieć na elastyczne i jednolite ciasto. Uformuj kulę, odłóż ją do miski i odstaw na godzinę pod przykryciem.
Włącz piekarnik i ustaw na 180*C (z termoobiegiem).
Wszystkie składniki marynaty umieść w małym słoiczku i wymieszaj potrząsając. Pieczarki i szalotki pokrój w ćwiartki, a dynię w niewielką kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blaszkę, polej marynatą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dorzuć na blaszkę orzechy pekan i suszoną żurawinę i przemieszaj składniki. Ostudź farsz.