Toczony z grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Pierogi z kaszą gryczaną i Toczonym grzybowym

Składniki: 

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

farsz:

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstaw pod przykryciem.

Przygotuj ciasto na pierogi. W misce umieść mąkę, sól i olej. Następnie dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstaw i przykryj ściereczką na czas przygotowywania farszu.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowaną kaszę, Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według uznania.

 W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj szklanką i wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, uformuj i zlep brzegi pierożka.

Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzuć je na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...