Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
farsz:
- 1 Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- pęczek koperku
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstaw pod przykryciem.
Przygotuj ciasto na pierogi. W misce umieść mąkę, sól i olej. Następnie dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na stolnicę i ugniataj przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Odstaw i przykryj ściereczką na czas przygotowywania farszu.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowaną kaszę, Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według uznania.
W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj szklanką i wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, uformuj i zlep brzegi pierożka.
Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzuć je na wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.