Kremowy na sernik

Roślinne pierogi po łemkowsku – z ziemniakami, Kremowym i miętą

Roślinne pierogi po łemkowsku – z ziemniakami, Kremowym i miętą

Nieraz padały pytania czy nasz Kremowy nadaje się do pierogów, więc przetestowałyśmy to dla Was na tradycyjnym przepisie Swystowego Sadu 🤗 Pierogi po łemkowsku przypominają te ruskie – mają delikatny farsz z ziemniaków gotowanych i sera, u nas w wersji z serkiem z nerkowców. Do tego troszkę mięty, która pasuje idealnie.  

Werdykt – pirogi są pyszne, delikatne i na pewno będą hitem na świątecznych stołach! 

Ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 1 szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

Farsz:

500 g obranych i ugotowanych ziemniaków, przeciśnięte przez praskę zaraz po ugotowaniu (lub ugniecione na puree w inny sposób)

300 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (najlepiej kupić wiaderko 750 g na sernik) 

sól i pieprz do smaku, 

½ łyżki suszonej mięty, roztartej na pyłek

 

Na okrasę:

  3 cebule pokrojone w piórka usmażone na oleju z dodatkiem Osełki Roślinnej

 

Wodę z dodatkiem soli i oleju wymieszać w misce, dodawać mąkę aż powstanie gęste ciasto, zagnieść , powinno być elastyczne jak miękka plastelina. Można to zrobić z wykorzystaniem robota kuchennego.

Ziemniaki wymieszać ze Smarowańcem Kremowym klasycznym, dodać sól i pieprz oraz roztartą miętę, dobrze wymieszać aby smaki się połączyły.

Nastawić w szerokim garnku wodę do gotowania pierogów, dodać 1/2 łyżki soli.

Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto partiami, podsypując mąką, wycinać krążki szklanką lub odpowiednią foremką. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać dokładnie boczki pieroga najlepiej dwukrotnie aby się nie rozgotował. 

Wrzucać partiami pierogi na wrzątek, delikatnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka. 

Po wypłynięciu poczekać około 3 min i wybierać łyżką cedzakową na półmisek, okrasić usmażoną cebulką.

 

 

 

Przepis autorstwa Grażyny Betlej-Furman, współwłaścicielki wege agroturystyki Swystowy Sad i autorki książki kucharskiej „Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” 📕

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikRoślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

Roślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

SKŁADNIKI: (na ok. 18-20 sztuk) Oponki: 400 g Smarowańca Kremowego na Sernik Wege Siostry 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu 100 g roślinnej śmietany 18% 300 g mąki p...

Kremowy na sernikRoślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

Roślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

SKŁADNIKI na dwa deserki: - 260 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (2 małe opakowania lub użyj części Kremowego na sernik)- 60 g cukru pudru (lub więcej jeśli wolisz słodsze desery)-...

Kremowy na sernikMałe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Małe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Składniki na ok. 15 małych pączków: 150g Smarowańca Kremowego klasycznego  80 ml napoju roślinnego, np sojowego 50 g cukru sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny 150g mąki 1,5 łyże...