Osełka Roślinna z nerkowcami

Seler w panierce, z puree i sosem café de Paris

Seler w panierce, z puree i sosem café de Paris

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże selery
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g panierki panko
  • 1 Vermezan z nerkowców
  • oliwa do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

 puree:

sos café de Paris:

  • ½ opakowania Osełki z Nerkowców solonej
  • 1 mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżki miso
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki listków estragonu (można pominąć)
  • 130 ml roślinnej nieśmietanki 15% (np. Creamo)
  • 1 łyżeczka mielonego nori
  • skórka z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180*C. Selera obierz i pokrój w grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem, posól, polej oliwą i piecz ok. 25 minut aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Wyciągnij z piekarnika i wystudź całkowicie.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę (jeśli nie masz, to możesz ubić je tłuczkiem lub zetrzeć na tarce). Przerzuć ziemniaki do garnka, postaw na małym ogniu i dodaj Osełkę. Powoli podgrzewaj cały czas mieszając i dolewaj napój roślinny aż osiągniesz gładką, kremową konsystencję. Dopraw gałką muszkatałową i solą.

Sos: posiekaj bardzo drobno szalotkę i czosnek oraz zioła i kapary. Na patelni rozpuść Osełkę roślinną i wrzuć szalotkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu a kiedy się zeszklą dodaj miso i kapary. Kiedy kapary zrobią się lekko chrupkie, zmniejsz ogień i wlej nieśmietanę, dodaj skórkę z cytryny oraz zioła i nori. Mieszaj powoli aż sos się zagęści. Wyłącz, dopraw pieprzem. Sos ma być gęsty, ale może sprawiać wrażenie rozwarstwionego – nie będzie idealną emulsją, tylko będzie na nim warstewka tłuszczu. Podawaj na ciepło.

Przygotuj trzy głębokie talerze: do jednego wsyp 4 łyżki mąki pszennej, do drugiego panko wymieszane z Vermezanem. W trzecim talerzu wymieszaj mąkę. z wodą do konsystencji gęstego jogurtu. Panieruj selera najpierw zanurzając go w samej mące, następnie mącznym kleiku, a na koniec w panierce. Powtórz z całym przygotowanym selerem.

Na patelni rozgrzej olej (ok. centymetrową warstwę), wrzuć kawałek panierki – jeśli zaskwierczy, możesz smażyć selery. Smaż z obu stron na złoto i odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy.

Na talerz nałóż porcję puree, selerowe kotlety i polej ciepłym sosem. Na górę możesz zetrzeć trochę skórki z cytryny i zmielić pieprz.

TIP: Jeśli chesz, żeby selery były bardziej rybne, dosyp do panko zmielone glony nori. Morska nutka jest jednak w sosie – ten rybny smaczek łatwo ucieka w trakcie smażenia, a w sosie jest bardziej eleganckim dodatkiem.

 

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Kremowy na sernikRoślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

Roślinne donuty - oponki z lukrem pistacjowym

SKŁADNIKI: (na ok. 18-20 sztuk) Oponki: 400 g Smarowańca Kremowego na Sernik Wege Siostry 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki octu 100 g roślinnej śmietany 18% 300 g mąki p...

Kremowy na sernikRoślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

Roślinny krem sernikowy na Smarowańcu Kremowym

SKŁADNIKI na dwa deserki: - 260 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (2 małe opakowania lub użyj części Kremowego na sernik)- 60 g cukru pudru (lub więcej jeśli wolisz słodsze desery)-...

Kremowy na sernikMałe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Małe cytrusowe pączki ze Smarowańcem Kremowym (jak sycylijskie sfinci)

Składniki na ok. 15 małych pączków: 150g Smarowańca Kremowego klasycznego  80 ml napoju roślinnego, np sojowego 50 g cukru sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny 150g mąki 1,5 łyże...