Kremowy na sernik

Świąteczny Sernik Idealny - 100% Roślinny

Świąteczny Sernik Idealny - 100% Roślinny

Zachwyć swoich bliskich roślinnym sernikiem, który łączy lekkość Smarowańca Kremowego Wege Sióstr, naturalny smak tofu Well Well i bogatą konsystencję Creamo 18%. Na korzennym spodzie, z nutką wanilii i cynamonu – to ciasto to kwintesencja świątecznych smaków 🌟

Piecze się łatwo, je z rozkoszą – Twój sernik zdobędzie serca zarówno wegan, jak i wielbicieli tradycji. Gwarantujemy, że nawet sceptyczny wujek poprosi o dokładkę ✨

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21 cm:

masa

  • 750 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr
  • 300 g tofu naturalnego Well Well
  • 180 g Creamo 18%

lub żeby było prościej, PAKIET SERNIKOWY -> KUP TUTAJ

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii (ziarenka) lub ekstrakt waniliowy

spód

  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 70 g Osełki roślinnej od Wege Sióstr
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie: 


Ciasteczka rozdrobnij na pył. Rozpuść Osełkę Roślinną, dodaj sól i syrop klonowy. Wlej do ciasteczek, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Wyrównaj i ugnieć na dnie. 


Piekarnik rozgrzej do 220℃. Tofu Well Well zblenduj ręcznie na kremową pastę. Smarowaniec Kremowy, Creamo i pozostałe składniki na masę przełóż do miski z tofu, wymieszaj dokładnie na gładki krem. Uwaga: zrób to ręcznie trzepaczką – mikser napowietrzy masę i sernik nie będzie idealnie kremowy. Masę wylej na spód i wyrównaj. 


Wsuń tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut aż będzie równomiernie przypieczony i złotobrązowy z wierzchu, ale wciąż płynny w środku. Sernik wystudź i przełóż na noc do lodówki (tego kroku nie można pominąć!).


Opcjonalnie: posyp sernik drobnym cukrem i opal cukierniczym palnikiem, by powstała chrupiąca, karmelowa skorupka.

roślinnie pysznie z nerkowców

Wege Przepisy

Zobacz wszystkie
Smarowaniec KremowyPaté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Paté grzybowe od Peaches Gastrogirls

Przepis na cudowne grzybowe paté autorstwa Klaudii Górak – szefowej kuchni restauracji Peaches. Składniki: 20 g białej cebuli 30 g czerstwego chleba 50 g pestek słonecznika 1 łyżka oleju słoneczni...

Smarowaniec KremowyRoślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Roślinne kołaczyki drożdżowe z serowo-ziemniaczanym farszem

Wspaniale smakują do czerwonego barszczu lub innej zupy, do mocnej herbaty, do pogryzania przy serialu w święta… Kolejny pyszny łemkowski przepis, który przywiozłyśmy ze Swystowego Sadu i który pod...

Kremowy na sernikKruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

Kruche ciasteczka serowe „dzidziusie w becikach”

SKŁADNIKI Ciasto: ✦ 200 g mąki pszennej ✦ 200 g Smarowańca Kremowego klasycznego od Wege Sióstr (można kupić wiaderko sernikowe) ✦ 150 g Osełki z nerkowców Nadzienie: ✦ powidło śliwkowe lub gęsty,...